Blank berken kwaliteiten

Onderstaand geven wij u een overzicht van de meest gangbare (Russische) berken dekfineer-kwaliteiten.

Dekfineer kwaliteit B:

Dekfineerkwaliteit BOngevoegd, geschuurd fineer waarin geen proppen zijn toegestaan. Enkele kleine (open) pitkwastjes kunnen voorkomen. Natuurlijke verkleuringen zijn in beperkte mate toegestaan.
Enkele minimale splitjes zijn eveneens toegestaan. B-fineer is in principe geschikt voor zogenaamd blank werk, doch uitzonderlijke eisen ten aanzien van de toepassing dient u vooraf kenbaar te maken.

Blank toe te passen multiplex in het interieur. Door de gelijkmatige laagopbouw is de plaat heel stabiel en zijn de randen decoratief te gebruiken.

 

Dekfineer kwaliteit BB:

Dekfineerkwaliteit BBOverwegend ongevoegd en geschuurd fineer, waarin reparaties door middel van proppen zijn toegestaan. Een beperkt aantal kwastjes is toegestaan, alsmede het voorkomen van enkele splitjes en kopscheurtjes. BB-fineer is geschikt voor schilder- en fineerwerk en kan goed worden beplakt met HPL.

Deze kwaliteit is perfect voor schilder- of fineerwerk.

 

Dekfineer kwaliteit CP:

Dekfineerkwaliteit CPProppen en andere vormen van reparaties, alsmede grotere vaste kwasten zijn onbeperkt toegestaan. Natuurlijke verkleuringen, waaronder bruin kernhout, vormen geen reden tot afkeur. Splitjes en andere “cosmetische foutjes” zijn toegestaan. In grote lijnen kan worden gesteld dat CP-fineer nagenoeg gesloten en geschuurd moet zijn en als zodanig is het zeer geschikt voor beplakking met HPL.

Doordat CP nagenoeg een gesloten oppervlak heeft, is het uitermate geschikt voor beplakken met bijvoorbeeld HPL.

 

Dekfineer kwaliteit C:

Dekfineerkwaliteit CNaast alle bovengenoemde gebreken kan in het algemeen worden gesteld dat in deze fineerkwaliteit grotere gebreken zijn toegestaan en mogen ze tevens in grotere aantallen voorkomen. Het kan voorkomen dat C-kwaliteit in ongeschuurde uitvoering wordt geleverd. In principe is C-kwaliteit geschikt voor toepassing in emballages en eenvoudig constructiewerk.

De laagste kwaliteit wordt voornamelijk gebruikt als verpakkingsmateriaal.

 

Dekfineer kwaliteit A?

Een export-“A-kwaliteit” dekfineer is in theorie volledig foutloos. De natuur kan geen ‘foutloos’ hout maken. Toch zijn er fabrieken die incidenteel een A-kwaliteit produceren. Dit fineer wordt op de lichttafel onderzocht op fouten en als het het predikaat A heeft gekregen dan wordt het niet verwerkt in een triplex-plaat, maar bijv. verkocht als edelfineer.

 

De omschrijving hierboven is gebaseerd op de Russische (Gost) omschrijving van dekfineer kwaliteiten, omdat er veel Russisch blank berkentriplex verhandeld wordt. De Finse kwaliteiten wijken iets af van de Russische. Hieronder treft u van beide omschrijvingen een pdf aan:

Pdf van de omschrijving Russische berken dekfineer kwaliteiten.

Pdf van de omschrijving Finse berken dekfineer kwaliteiten.