GOST

Gost is de officiële standaard voor te exporteren triplex waaraan alle fabrikanten van Russisch berkentriplex moeten tegemoet komen of overtreffen. De pdf (197 kB) is in het Engels. Download Gost. Triplex vanuit Rusland (en andere voormalige Sovjetlanden) wordt geproduceerd volgens de exportstandaard (GOST). In het verleden is regelmatig gebleken dat partijen worden aangeboden die volgens de standaardnormen voor “lokaal gebruik” zijn geselecteerd. Deze kwaliteiten voldoen in geen enkel opzicht aan de eisen die voor de Nederlandse markt gelden. Helaas lijkt de kwaliteitsomschrijving hiervan in sommige gevallen bedrieglijk veel op de omschrijving die voor exportkwaliteit wordt gehanteerd. Berken triplex met een kwaliteitsomschrijving waarin een A voorkomt (bijv. AB/BB) is altijd lokale kwaliteit. Het kan echter ook voorkomen dat lokale kwaliteit B/BB of BB/BB gestempeld is. In dit geval is verwarring mogelijk met de exportkwaliteiten B/BB en BB/BB. Wij geven u het dringende advies om voorzichtig te zijn met aanbiedingen van bedrijven die niet bekend staan als reguliere, betrouwbare tripleximporteur.  

Herkomst

Berken triplex in “grote maten” (1220 x 2440 mm en 1250 x 2500 mm) importeren wij voornamelijk vanuit Rusland en de Oekraïne. Uiteraard hebben wij ook mogelijkheden in Fins-, Lets- en Pools berken triplex, maar hiervoor gelden afwijkende kwaliteitsomschrijvingen. Indien u speciale wensen heeft omtrent de herkomst van bij ons besteld berken triplex, verzoeken wij u dit bij het verstrekken van uw opdracht bekend te maken.  

Afmetingen

International Plywood streeft ernaar berken triplex zoveel mogelijk in de afmeting 1250 x 2500 mm in voorraad te houden. Door regelmatig voorkomende problemen met de beschikbaarheid van dit triplex is het mogelijk dat wij bepaalde items uitsluitend in 1220 x 2440 mm kunnen aanbieden.  

Langs- en dwarsgefineerd

De verkrijgbaarheid van langs- of dwarsgefineerd berken triplex is sterk wisselend. Bij het samenstellen van ons assortiment hebben wij ernaar gestreefd om B/BB zoveel mogelijk in langsgefineerd triplex aan te voeren. Bij de lagere dekfineerkwaliteiten, zoals BB/BB, BB/CP en CP/CP gaan wij ervan uit dat de nerfrichting in de meeste gevallen minder van belang is. Wilt u bij deze kwaliteiten beslist langsgefineerd triplex bestellen, dan verzoeken wij u dit bij uw offerte-aanvraag en/of bestelling kenbaar te maken. In dat geval kunnen wij nagaan of het gevraagde product daadwerkelijk beschikbaar is in langsgefineerd.